Źródło: Pixabay
Czy według zaleceń zjadasz 2 porcje świeżych owoców dziennie? Jak często wkładasz je do koszyka podczas codziennych zakupów? Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się co może zrobić́ dla naszego organizmu taka zwykła niepozorna śliweczka? Ten niedoceniany owoc ma niezwykłe właściwości lecznicze oraz zdrowotne. Jest źródłem wielu witamin, świetnie działa na trawienie i ma fantastyczny słodki smak. Czy śliwka powinna stanąć na podium pomiędzy najczęściej wybieranymi przez Polaków owocami jakimi są banany i pomarańcze? Przekonaj się o tym w tym artykule.
Bez względu na wiek każda z kobiet marzy o pięknej cerze, bez uciążliwych naczynek czy zmarszczek. Owoce te mogą nam to zagwarantować dzięki wysokiej zawartości witamin, przeciwutleniaczy oraz oksydantów. Olej z pestki śliwki możesz znaleźć w wielu kosmetykach, które wrzucasz do swojego koszyka. Jesteśmy mega ciekawi, czy znajdziesz u siebie w łazience chociaż jeden kosmetyk, który w składzie posiada ten składnik. Daj nam znać koniecznie w komentarzu pod tym artykułem.
Śliwki są źródłem witaminy takich jak C, A , B6, K, a także polifenoli, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu oraz błonnika. Jak poszczególne składniki wpływają na nasze zdrowie? Owoce te, dzięki zawartości błonnika regulują pracę układu trawiennego. Jedną z ich właściwości jest pomoc w walce z uciążliwymi zaparciami. Oprócz wpływu błonnika na układ trawienny dieta, w której spożywasz 3 – 4 śliwki dziennie może działać prewencyjnie, jeżeli chodzi o raka jelita grubego. Warto wiedzieć również, że owoce te działają przeciwmiażdżycowo oraz hamują wchłanianie cholesterolu. Ponadto, czy wiedziałeś o tym, że dzięki zawartości magnezu i witaminy B6 śliwki działają korzystnie również na układ nerwowy? :O Dodatkowo są bogatym źródłem potasu, który reguluje gospodarkę wodną i kwasowo – zasadową organizmu.
Świeże śliwki można zaliczyć do owoców niskokalorycznych. Około 8 sztuk to tylko 45 kalorii.Cechuje je również niski indeks glikemiczny.
Białko ogółem – 0.70 g
Tłuszcz – 0.28 g
Węglowodany – 11.42 g (w tym cukry proste 9.92)
Błonnik – 1.4 g
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Suszone śliwki zachowują wszystkie właściwości odżywcze. Są idealne dla osób, które chcą zmniejszyć spożywanie słodyczy i zastąpić je zdrowszym zamiennikiem. Muszą uważać na nie jednak mamy karmiące, ponieważ nadmiar ich może spowodować kolki u maluszka. Dodatkowo, nie przesadzaj z ich ilością! Nadmiar śliwek może działać przeczyszczająco!
Śliwka nie wątpliwie powinna na stałe zagościć w diecie każdego człowieka. Można je spożywać zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Śliwka ma wiele odmian i to, którą odmianę wybierzesz zależy tylko od Ciebie. Najpopularniejsze z nich to: mirabelki, renklody i znana wszystkim – śliwka węgierka. Owoc ten oprócz wielu zbawiennych dla naszego organizmu właściwości może sprawdzić się idealnie jako składnik dżemów, powideł, czy konfitur.