Z czym kojarzy Ci się jesień? Pewnie większość osób pomyślałaby o ciepłym kocu, rozgrzewającej herbatce i ulubionym serialu na Netflixie. Jednak gdybyśmy zapytali, z którym owocem kojarzy
im się ta pora roku gwarantujemy, że pomyśleliby o dyni i śliwce. W sklepach czy na targach znajdziemy wiele odmian dyni, które różnią się między sobą nie tylko kolorem, ale również kształtem i teksturą. Jeśli lubisz smak dyni to z pewnością warto ją wdrożyć do codziennej diety i urozmaicić swój jadłospis. Jak? Więcej szczegółów znajdziesz w dalszej części artykułu.
Dynia to owoc czy warzywo, jakiej odpowiedzi udzielisz? jeżeli myślisz, że dynia to warzywo, to jesteś w błędzie! Dynia to owoc! Zaskoczony? To nie koniec niespodzianek! Prawdziwe zaskoczenie przeżyjesz kiedy poznasz wszystkie właściwości tego owocu, jego odmiany oraz fakt, ile witamin i minerałów znajduje się w jego wnętrzu.
Dynia to owoc, który ma wiele właściwości odżywczych. Jest bogata w witaminy: C, B, E oraz antyoksydanty – luteina, zeaksantyna, B-karoten. Jest to produkt niskokaloryczny, ponieważ
100g tego owocu zawiera tylko 28 kalorii. Świetnie sprawdza się zatem w diecie redukcyjnej. Jej słodki smak ma wielu fanów. Musisz jednak pamiętać, że dynia ze względu na wysoki indeks
glikemiczny (75) spożywana w dużych ilościach nie jest polecana osobom z cukrzycą czy insulinoopornością. Dynia to również świetne źródło białka – 1,3g/100g oraz błonnika pokarmowego – 2,8g/100g. Spożywanie dyni może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka jelita grubego, płuc, piersi czy żołądka. Beta-karatone zawarty w dyni wpływa na zmianę stężenia cholesterolu – obniżenia cholesterolu LDL i zwiększenia cholesterolu HDL. Dodatkowo beta – karoten zapobiega tworzeniu się kamieni i złogów piasku w drogach moczowych. Karoten odgrywa ważną rolę w stymulowaniu układu odpornościowego – prowadzi on do wzrostu poziomu monocytów i cząsteczek odpowiedzialnych za adhezję komórek.
Wśród najpopularniejszych odmian dynii znajdziesz min. Hokkaido, Lunga di Napoli, prowansalską, makaronową, piżmową, oraz ozdobną.
Dynia Hokkaido ma lekko owocowy smak, ale mimo tego zyskała sporo fanów. Idealnie nadaje się do past do pieczywa, pieczenia oraz zup. Lunga Di Napoli, tę odmianę możesz spożywać nawet na surowo. Dynia prowansalska ma bardzo uniwersalne zastosowanie w kuchni. Specyficzne włókna, które znajdziesz w dyni makaronowej świetnie sprawdzą sie, jeżeli jesteś fanką spaghetti, jako godny zastępca klasycznego makaronu. Z piżmowej odmiany zrobisz fantastyczne, niskokaloryczne frytki!
W pestkach dynii znajdziesz mnóstwo witamin oraz składników mineralnych. Zawierają witaminę A, K, niacynę (witamina B3), kwas foliowy, witaminę C i E. Warto również wspomnieć o minerałach takich jak: wapń, żelazo, fosfor oraz potas. Nie możemy zapominać jednak, że pestki dyni są dość kaloryczne, dlatego osoby na deficycie kalorycznym powinny uważać na spożywane ilości pestek dyni. Olej otrzymywany z nasion dyni za pomocą metody tłoczenia na zimno zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, barwniki roślinne, tokoferole czy fitsterole. Tego typu olej należy przechowywać w chłodnym miejscu w ciemnej butelce, dzięki czemu dłużej zachowa swoje właściwości.
… ale nie tylko jako element strasznej stylizacji, ale także jako fantastyczny owoc, z któregonmożesz stworzyć świetną, niskokaloryczną potrawę. Jeżeli szukasz inspiracji na idealne jesienne danie z użyciem dynii, koniecznie odwiedź naszego instagrama [klik] lub tik – toka i sprawdź przepisy, w których wykorzystaliśmy maksymalnie ten produkt. Gwarantujemy, że kolejną jesień będziesz kojarzył nie tylko z Halloween, ale także z pysznym smakiem dyniowej potrawy. Zapisz nasze przepisy i oznacz nas, jeżeli zdecydujesz się je odtworzyć
Dynia, to idealny produkt na jesień. Jest owocem niskokalorycznym, który możesz jeść nawet wtedy, kiedy jesteś na diecie. Znajdziesz ją jako składnik w wielu przepisach, którymi możesz zaskoczyć znajomych. To jak? Wypróbujesz? Pamiętaj, że sezon na nią szybko się kończy!