Probiotyki i Prebiotyki – czy na pewno nam
potrzebne i jedne i drugie?
źródło: Everydayhealth
1. Czym są probiotyki?
Probiotyki są to żywe bakterie, które korzystnie wpływają na naszą mikroflorę bakteryjną jelit. Probiotyki to przeciwwaga dla złych bakterii chorobotwórczych, wirusów i grzybów. Bakterie probiotyczne naturalnie występują w przewodzie pokarmowym człowieka, jamie ustnej i na powierzchni skóry. Najważniejszymi probiotykami są bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Probiotyki nie tylko usprawniają proces trawienia, ale także zwiększają wchłanianie witamin i minerałów z pożywienia. Wpływają także na obniżenie cholesterolu całkowitego i co najważniejsze – korzystnie oddziałują na odporność.
2. Funkcje probiotyków
Są odpowiedzialne za:
naturalną florę bakteryjną jelit;
pomoc w procesach trawiennych;
usprawniają pracę układu pokarmowego
wspierają odporność organizmu;
chronią przed rozwojem infekcji grzybiczej;
zwiększają przyswajanie witamin i minerałów;
obniżają poziomu cholesterolu;
osłonę w antybiotykoterapii.
3. Kiedy stosujemy probiotyki?
– w trakcie i po antybiotykoterapii
– kiedy cierpimy na zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
– w trakcie biegunek różnego pochodzenia,
– kiedy cierpimy na atopowe zapalenie skóry
– podczas leczenia schorzeń związanych z zakażeniem bakterią Helicobacter pylori.
4. Naturalne źródła probiotyków
Najlepszym źródłem bakterii probiotycznych, są produkty mleczne. Do tego typu produktów spożywczych zaliczamy: kefir, mleko, maślankę, jogurt. Warto również pamiętać, że bakterie probiotyczne obecne są również w produktach fermentowanych, takich jak kapusta kiszona oraz ogórki.
5. Działanie prebiotyków
Prebiotyki – to pożywka dla bakterii jelitowych, dzięki czemu wspomagają ich prawidłowy rozrost. Popularne prebiotyki to inulina i fruktooligosacharydy (FOS). Po prebiotyki powinny sięgać osoby, u których poziom złego cholesterolu we krwi jest wysoki. Dodatkowo odpowiedzialne są za namnażanie się dobrej flory bakteryjnej, dzięki czemu wpływają na ogólny stan zdrowia pacjenta.
6. Źródła prebiotyków
Do najważniejszych źródeł prebiotyków należą:
- zioła
- pszenne płatki, pieczywo
- warzywa
- pektyna i inulina występują w ciastach, jogurtach i mlecznych deserach o niskiej wartości kalorycznej.
Najlepszy #zdrowyukład zostanie stworzony przez połączenie probiotyków i prebiotyków – preparaty z taką zawartością nazywamy synbiotykami.
Daj znać, czy jesteś zainteresowany tematem synbiotyków, chętnie przygotujemy taki wpis! 🙂